30.12.09

Gott Nytt År, Happy New Year & Snovom Godom!

På årets sista dag vill jag höja champagneglaset och önska ett hjärtligt slut på det gångna året! Må 2010 bringa Er alla hälsa, framgång och glädje!
Jag hoppas att 2010 bli ett lyckans år!


Gott Nytt År / Happy New Year / Snovom Godom!
Vi ses igen År 2010!


Summering och förväntan...

Så går den här, årets sista vardag mot sitt slut! Nyårsmaten är inhandlad, champagnen på kylning och jag känner mig ganska harmonisk och smått förväntansfull. I morgon kväll ska vi sätta oss till bords och summera året som har gått. Det blev ett annorlunda men ganska lyckat år ändå!

Mina arbetsuppgifter och arbetstider på hotellet har förändrats men jag fick behålla min anställning till skillnad från många andra detta år och jag har blivit många erfarenheter rikare! Jag hittade, tack vare min arbetskamrat Jenny till bloggens värld. Tack Jenny! Moa har börjat i skolan och Niklas fått sitt livs första skriftliga betyg.

Min älskade Leif fick efter tre långa års väntan sin efterlängtade nya höftled i Titan. Tack alla ni underbara på Spenshult, ni var helt fantastiska! I måndags tog de bort stygnen och om ett par veckor är det dags för honom att sätta igång med sjukgymnastiken. Det kan bara bli bättre!
I morgon ska jag först jobba och hälsa flera hundra nyårsfirande gäster välkomna till hotellet och sedan ska jag hem och duka upp till vår egen nyårsfest. Enligt Rysk sägen så blir det kommande året en spegling av hur man möter det nya året. Således borde 2010 bli ett år med mycket arbete och glatt umgänge med vänner och familj eller? Vi får väl se...

Solen skiner från en klarblå himmel så nu ska vi klä oss varmt och gå på årets sista långpromenad i det vackra vinterlandskapet.

27.12.09

Fullmåne och nytt år...

Bara tre dygn kvar till nyårsafton och fullmåne! Det måste vara ett gott omen att fullmånen infaller just på nyårsafton i år. Början på ett nytt månvarv, ett nytt år och nya möjligheter! Undrar just vad det kommer att bjuda på för utmaningar? men det känns som om 2010 kan blir ett riktigt bra år!

Pyssel och mys i massor...

Har haft ett part fantastiskt slappa och sköna dagar med familjen. Äntligen har vi haft tid att bara vara och umgås. Det är lyx som den vanliga vardagen inte ofta unnar oss! Vi har haft sovmorgon varje dag, har legat på soffan, gosat och tittat på mängder av bra filmer. Ibland har goda vänner gjort uppskattade spontanbesök!

Vi har också pyssla en hel del. Dottern Moa är kreativ så det förslår och älskar att pyssla och tillverka saker. Vi har hunnit göra änglar och andra figurer i gips, doftande tvålar med glitter som de här änglarna och hjärtanen.
I morgon bär det av in till Falkenberg och Familjeläkarna på Skreastrand. Leif ska äntligen bli av med sina stygn (eller snarare 28 häftklamrar) också ska vi se om vi kan besöka några affärer och bättra på med mer pysselmaterial. Vem vet, kanske vi skapa lite bordsdekorationer till nyårssupén...

26.12.09

Sill och nubbe...

Julen lackar mot sitt slut och det har blivit en och annan nubbe även kallad snaps till sillen även den här julen! Det är en underbar känsla att vara ledig utan en massa måsten, att slippa flänga hit och dit i bil och därmed med gott samvete kunna njuta av mamma Nitas inlagda sill och tillhörande nubbe redan till lunch. Det är lycka det!

Nubbe och sill är en Skandinavisk tradition. Ordet nubbe kom till som smeknamn på nubb, som förutom liten spik även betytt just liten sup. Mer om detta, tips på snapssånger och en massa kuriosa kan du läsa på Vin och Sprithistoriska Museets hemsida!
En av mina absoluta favoriter är Hallands Fläder. Fläder måste vara en av de mest oslagbara smakerna och att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder är frisk, lite söt och har lite inslag av kanel. Den passar utmärkt till de flesta sorters sill, kräftor, ljust kött och milda grönsaker. Nu ska jag erkänna att jag inte kryddat årets julsnaps själv, den kom från Reimersholms Snapskrydderi där den tillverkas enligt ett gammalt Halländskt recept. Vill du göra din egen snaps kan jag rekommendera Den Kryddade Snapsens Hemsida, där hittar du mängder av tips och inspiration.

God fortsättning på er! Nu ska jag klura ut vad vid ska äta och dricka för gott till nyår, kanske hummer och tryffel med en väl kyld O.P. Anderson till förrätt...Sedan blir det väl att vänta till Påsk innan det blir dags för sill och nubbe igen. Men den som väntar på något gott...

23.12.09

Tomten - av Viktor Rydberg

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma. Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken. Endast tomten är vaken.

Står där så grå vid ladgårdsdörr, grå mot den vita driva, tittar, som många vintrar förr, upp emot månens skiva, tittar mot skogen, där gran och fur drar kring gården sin dunkla mur, grubblar, fast ej det lär båta, över en underlig gåta.
För sin hand genom skägg och hår, skakar huvud och hätta nej, den gåtan är alltför svår, nej, jag gissar ej detta slår, som han plägar, inom kort slika spörjande tankar bort, går att ordna och pyssla, går att sköta sin syssla.

Går till visthus och redskapshus, känner på alla låsen korna drömma vid månens ljus sommardrömmar i båsen; glömsk av sele och pisk och töm Pålle i stallet har ock en dröm: krubban han lutar över fylls av doftande klöver.
Går till stängslet för lamm och får, ser, hur de sova där inne; går till hönsen, där tuppen står stolt på sin högsta pinne; Karo i hundbots halm mår gott, vaknar och viftar svansen smått, Karo sin tomte känner, de äro gode vänner.

Tomten smyger sig sist att se husbondfolket det kära, länge och väl han märkt, att de hålla hans flit i ära; barnens kammar han sen på tå nalkas att se de söta små, ingen må det förtycka: det är hans största lycka.
Så har han sett dem, far och son, ren genom många leder slumra som barn; men varifrån kommo de väl hit neder? Släkte följde på släkte snart, blomstrade, åldrades, gick men vart? Gåtan, som icke låter gissa sig, kom så åter!

Tomten vandrar till ladans loft: där har han bo och fäste högt på skullen i höets doft, nära vid svalans näste; nu är väl svalans boning tom, men till våren med blad och blom kommer hon nog tillbaka, följd av sin näpna maka.
Då har hon alltid att kvittra om månget ett färdeminne, intet likväl om gåtan, som rör sig i tomtens sinne. Genom en springa i ladans vägg lyser månen på gubbens skägg, strimman på skägget blänker, tomten grubblar och tänker.

Tyst är skogen och nejden all, livet där ute är fruset, blott från fjärran av forsens fall höres helt sakta bruset. Tomten lyssnar och, halvt i dröm, tycker sig höra tidens ström, undrar, varthän den skall fara, undrar, var källan må vara.
Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård gott intill morgontimma. Månen sänker sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken. Endast tomten är vaken.
Ursprungligen publicerad i Ny Illustrerad Tidning 1881.

Nu har mörkret lagt sig över byn och endast ett par förväntansfulla timmar återstår innan julaftonsmorgon är här. Med denna lilla välkända dikt vill jag önska er alla en riktigt fridfull och harmonisk jul, må alla era önskningar gå i uppfyllelse!

Julstämning på riktigt

Även fåglarna har fått sitt julbord uppdukat med fågelnek och huset fullt med frön, nötter och talg. I går kväll promenerade hela familjen ner till Niklas morföräldrar där alla kusinerna var samlade och vi njöt av julens första dopp i grytan. Det snöade friskt och med snön kom den så efterlängtade tystanden. Det var så trollbindanade vackert!
När vi ett par timmar senare återvände hem möttes vi av ett riktigt vinterlandskap! Med belysningen i klippan under eken blev det så fridfullt, på gränsen till magiskt. De som liksom vi bor i Halland vet att det hör till ovanligheterna att vi får någon snö innan mitten av februari. Jag hoppas verkligen att den får att snön får ligga ett dygn till så att barnen får uppleva en snövit jul!

22.12.09

Magi och massor av kyssar...

Nu är misteln på plats och första pussen redan skördad! Att kyssas under en mistel vid juletid var för länge sedan ett sätt att skydda sig mot att leva ett helt liv som ogift. Dagens singlar är kanske inte är lika benägna att tro på denna bröllopsmyt, men traditionen har fått ett uppsving på senare år. Ettikett: En man skall plocka ett bär när han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret är plockat är magin borta och det är färdigkysst under misteln…
Misteln är grön året om och därför ansåg de keltiska druiderna att den hade övernaturliga egenskaper och betraktades som helig, särskilt om misteln växte på ek. Den skördades på ett speciellt sätt för att inte förlora sin magiska kraft. Förr hade misteln en viktig roll inom magin. Den ansågs skänka liv och fertilitet, skydda mot gifter och vara sexuellt upphetsande. I den nordiska gudasagan är misteln känd som den pil som Loke lurade Höder att skjuta Balder med. Misteln antogs ha magiska egenskaper och skyddade mot övernaturliga makter som var extra aktiva vid jultiden. Att mistlar ofta hängts upp i dörrar, framför allt vid jul, kan vara ett minne av att de under medeltiden ansågs hålla häxor och spöken borta. Att kyssas under misteln är först funnet i samband med den grekiska festivalen – Saturnalia – och senare med primitiva bröllopsriter. I Skandinavien var misteln också en fredssymbol.
När kristendomen kom förbjöds många hedniska traditioner och misteln bannlystes. Inte förrän under den Viktorianska tiden fick seden en renässans, och har därefter åter spridits över världen. Idag anses misteln ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller ovan en dörr i juletid. Det är tillåtet att kyssa den person som råkar befinna sig under den. Man kan odla egna mistlar genom att ta mogna bär och klistra dem på ett lövträd (lättast är lind och aplar) t.ex. på undersidan av en gren (för att inte fåglarna skall ta dem). Misteln är fridlyst och att ta frön från importerad mistel är en chansning. Ta bären innan de torkat ihop och kläm fast fröerna mot kvisten. Det är ingen risk att trädet skadas.
Så vill du liksom jag gå en lycklig jul till mötes med massor av pussar, då är det hög tid att införskaffa och hänga din mistel!

21.12.09

Mot ljusare tider

Vintersolsånd - årets kortaste dag bjöd på kanonväder så jag passade på att ta en kylig kvälls promenad vid Ätran och fångade det suveräna skymningsljuset. Vad är det som tornar upp sig över havet i bakgrunden? Är det månne mer snö på gång? Snön är hjärtligt välkommen, inte ofta vi får en vit jul i Halland.

17.12.09

Hosta, feber och julpyssel...

Min dotter Moa och jag råkade ut för ett lömskt litet virus så den senaste veckan har mest gått i hostan, febern och värkens tecken. Man är ganska ynklig och har igentligen inte lust med något alls och minsta lilla sak käns lätt som ett stort projekt. Men lite av tiden och krafterna har vi nyttjat till att baka lussebullar, pepparkakor och att göra klart Moas tomte landskapet så klart. Titta så fint det blev!
Moa missade skolans lusse firande men överraskade oss här hemma med ett kort uppträdande utklädd till peppakaksgumma. Tack lilla gumman, du sjöng jätte fint!

12.12.09

Från ett hjärta till ett annat

Ibland bara händer det helt otrolia saker, när man som mest behöver det finns det själar som fångar upp en. Jag har fått min första "blogg award" och den kom från en vän (ängel) som jag beundrar för hennes stora hjärta! Det var tack vare Jenny och hennes blogg "i mitt gröna hjärta" som jag hittade till bloggens värld just som jag mest av allt behövde något nytt i mitt liv.Det är med stor gädje jag vill skicka denna Award vidare till någon som jag beundrar, någon som har en stor vission och som behöver den lika mycket som jag, nämligen Liselotte Abel på Sörby naturhälsogård med sin blogg "Gröna omtankar i Halland". Liselotte har en stor dröm, hon lever för naturen och dess påverkan på oss och vår hälsa och jag mins än idag det intryck hon gjorde på mig den gång jag för första gången träffade henne och hon föreläste i "NVC eller giraff språket" ett sätt att uttrycka sig där man vågar ge uttryck för sina behov utan att kränka den man talar till. I Liselotte hittade jag en tvillingsjäl till Rachel Schackleton, min bästa väninna som jag saknar så från mina 13 år i St. Petersburg - Ryssland. Liselotte, det är så roligt att du kommit igång med din blogg och jag ser fram emot att följa den. Ta vara på din award och skicka den vidare till någon du beundrar. Stor kram/Åxman

Änglar finns...

Änglar finns runt om oss, vi möter dem i affären, på arbetsplatsen, ja var vi än befinner oss och de har många olika skepnader. Jag har mött många änglar och de dyker upp där jag minst anar det. De har alla en sak gemensamt, de har alla fångat upp mig på ett eller annat sätt och berikat mitt liv.

Människor (änglar) kommer in i ditt liv av en orsak, för en period eller för resten av livet. När du förstår orsaken, kommer du också att förstå hur du ska förhålla dig till denna ängel.

När någon kommer in i ditt liv av en orsak, är det oftast för att fylla ett behov du har uttryckt. De har kommit för att hjälpa dig genom en utfordning, för att ge dig vägledning och stöd. För att hjälpa dig fysiskt, känslomässigt eller spirituellt. Det kan verka som om de är sända från himlen, och det är de! De är där för att du behöver dem. Så plötsligt, utan att du gör något fel eller på ett till synes opassande tidpunkt, kommer denna person (ängel) att säga eller göra något som gör att erat förhållande tar slut. Ibland dör de, andra gånger lämnar de dig. Ibland provocerar de dig och tvingar dig att fatta ett beslut. Det som är viktigt att förstå är att ditt behov är mättat, ditt öde är fullbordat, deras arbete är slutfört. Den bön du skickade till universum har blivit bönhörd, det är dags att gå vidare.
Några människor (änglar) kommer in i ditt liv för en period, för att det är din tur att dela med dig, att växa eller lära. De ger dig en upplevelse, lugn eller bara får dig att le! Kanske lär de dig eller visar dig något du aldrig gjort förut. Vanligen ger de dig en ofantlig mängd av glädje. Tro på det, det är är äkta! Men bara för en period.
Livslånga förhållanden lär dig livslånga läxor, sådant du måste bygga upp för att få en solid känslomässig grund. Ditt jobb är att acceptera läxan, älska denna människa (ängel) och använda det du har lärt i andra relationer och områden av ditt liv. Det säges att kärleken är blind, men vänskapen klarsynt. Tack för att du är en del av mitt liv, antingen det är för en orsak, period eller resten av livet!

10.12.09

Tid för kärlek och omtanke...

Bara 13 dagar kvar till jul och så många måsten...Förra julen tillbringade hela familjen i ett vinterparadis med massor av snö. Vi hade hyrt en mysig stuga och tagit med oss några tomtar, mängder av levande ljus och lite julmat. Jag har nog aldrig upplevt en mer harmonisk jul och så mycke kvalitetstid med barnen som då. Vi hade så mycket tid att bara vara och umgås och vi svetsades samman som familj. Det var verkligen julfrid!

Vi hade gärna gjort det samma i år, men min älskade man Leif har äntligen kommit hem från sjukhuset efter sin höftledsoperation och nu väntar en lång tid av rehabilitering. Så, i år blir det till att fira julen på hemmaplan. Men, vi har tagit lärdom av förra året och tänker inte stressa sönder tiden fram till jul. Fönsterna måste inte vara putsade och lite spindelväv i hörnen kan vara ganska charmigt. Julstämning mäts väl inte i antalet tomtar och rätter på julbordet heller, det blir ju jul ändå! Nä, i år vill jag bara göra sådant som jag och familjen tycker är kul och låta det få ta sin tid. Baka lussebullar med barnen, ta en extra lång promenad och mysa och gosa så mycket det bara går. Den här julen vill jag ha tid för kärlek och omtanke!

6.12.09

En tomt(e) två tomt(er)...

Vackert va? Tänk att få vakna till den här underbara vyn varje morgon och det kanske vi kan en dag för jultomten kom tidigt till oss i år!

Vi är nog smått galna min "gubbe" Leif och jag för i bilen på väg till Spenshult i onsdags så slog vi till och köpte de här två underbara tomterna! 2845 kvm vackert belägna på en platå med utsikt över det böljande Halländska landskapet. Jag är så barnsligt lycklig, lycklig, lycklig!!! Vi har länge gått och titta på "Till Salu" skyltarna och besökt platsen på dygnets alla timmar för att känna av energin och det bara kändes så rätt! Vi var båda överens om att om vi missat den här chansen hade vi grämt oss resten av livet. Så, vi har säkrat marken och blivit med tomter!

Tomterna ligger i utkanten av Vessigebro, bara en knapp kilometer från där vi bor och jag kör den här vägen till arbetet varje dag. Nedanför tomten flyter "lill ån" som rinner ut i Ätran och i bakgrunden skymtar ek kullen med "vårt" vitsipps ställe. På fälten ser jag dagligen rådjur och här har jag allt som oftast stött på både älg, hjort och vildsvin. Förra vintern höll jag mer eller mindre på att "glida" in i en älg med bilen just här!

Förmodligen är det, det galnaste vi någonsin gjort och i en tid som är mer än oviss. Leif ligger i skrivandets stund nyopererad på Spenshult med ny höftled och har en lång rehabilliteringsperiod framför sig. Och själv står jag i startgroparna för att så smått dra igång min egna firma. Timingen och ekonomin kunde ha varit bättre men man lever bara en gång!

Vi har en drömm, att en dag få bygga ett miljöhus här. Ett hus som vi kan åldras is och där vi i lugn och ro kan få njuta av naturen, den makalösa utsikten och alla djurupplevelserna. Naturen påverkar oss mer än vad vi tror, det är en källa till inspiration, till insikt och sinnesro och jag tror på den. Men, det lär nog ta ett par år innan vi får ork att ta tag i det projektet. Under tiden kan vi bara glädjas åt vetskapen att detta stycke mark nu är vår och att vi kanske en dag får bygga och bo just här... Det är lycka i Halland det...

2.12.09

Fullmåne

Man skulle kunna tro att detta är soluppgången men ack nej, det är "mån nedgång" från vår veranda i Vessigebro ca 8.20 idag. Har inte sovit många timmar i natt, eller snarare de senaste nätterna - förutom fullmåne så är det mycket som rör sig i huvudet just nu. Men det blev en otroligt vacker morgon, frostigt vitt och krispig luft. Den Halländska landsbygden bjöd på ett riktigt vinterlandskap under den något hala turen på slingriga vägar ner till Spenshult där Leif skulle läggas in kl 10. Blandade känslor inför morgondagen då han efter 3 års väntan så äntligen ska få en ny höftled och inte vilken höftled som helst. En äkta Zímmer i Titan...Det ni!

Det var dystert att lämna honom där men utsikten från sitt fönster kan han knappast klaga på...På vägen hem kom tröttheten och i kväll hade jag helst legat i säng för länge sedan men ödet ville annorlunda. Först stank det katt xxx om dottern Moas vinter boots, skura skura, då hittade Moa läskiga mjölbaggar i hamstermaten = skura bur = trä spån i halva huset = dammsuga , samtidigt passar katten på att klökas under matsalsbordet och Moa gör ett nytt mosslandskap på köksbordet. Karusellen i full gång. Förra gången Leif var borta ett par dagar blev de två hamster "papporna" stålta föräldrar till 6 små barn. Vad händer här näst? Jag vill inte veta men nu ska jag försöka sova. Natti, natti allihop!

Himmel i lågor...

Gårdagen bjöd på ännu en grå och dyster dag i Halland men så plötsligt ändrades ljuset i köket och jag greppade kameran och sprang ut för att fånga denna himmel i lågor. Något magiskt över det hela...