22.4.10

Utflyktsmål maj...

Vår familj har en årlig tradition. Runt den 1:a maj åker vi alltid på utflykt till Åkulla bokskogar. Boken är så fiffigt konstruerad att det är dygnets ljustimmar som styr när bladen spricker ut och inte temperaturen för årstiden. Därför är det alltid lika magiskt vackert att skåda den skira grönskan i bokskogarna runt den 1:a maj. Turen i bokskogen avslutar vi på Sveriges mesta fårfarm, Öströö fårfarm. Den moderna fårfarmen drivs sedan 1987 av paret Kristian och Jeanette Carlsson. På gården och dess ägor stormtrivs ca 550 tackor av rasen gotlands får. Barnen får gå in i hagen med dilamm och klappa så mycket de vill.

Här kan man åka på fårsafari, en kul och lärorik upplevelse för alla åldrar. Kristian är en karismatisk och rolig guide som har mycket att berätta och med på turen är alltid någon av gårdens vallhundar.



Här bor även en besättning highland cattle. Dessa coola och till synes oberörda lurviga djur smakar därtill föträffligt gott på grillen. Rekommenderas varmt!

Turen avslutas ibland med en tur där tackorna med alla sina lamm håller till.

Läs gärna mer om Öströö Fårfarm och deras öppettider mm här!

Ett annat utflyktsmål och riktig folkfest är betesläppetWapnö den 1: maj. Det är en upplevelse att se alla dessa lyckliga kor fyllda av vårkänslor släpps ut i det gröna. Passa på att njut av färsk mjölk och nybakade bullar ute på gården eller varför inte lunch eller nygräddade våfflor med Wapnögrädde i slottet. Men kom i god tid, betesläppet är kl 11. Men man kan även göra gårdsbesök och titta på kalvarna, se hur mjölkningen går till och mycket mer. Läs mer om alla Wapnös aktiviteter här
Vi brukar även göra ett antal familjeutflykter till natursköna platser där vi kan njuta av naturen och grilla i det fria. Utflyktsmål i Halland som jag varmt rekommenderar är tex. Sumpafallen.

Förutom Högvadsåns forsar och fall omfattar naturreservatet också en variation av naturtyper som alsumpskog, hedekskog, betad hagmark och bergbranter. En stor del av reservatet betas vilket skapar öppenhet och mångfald. I området finns en rik flora med örter som gullpudra, blåsippa, kärrfibbla, bäckbräsma och ormbär. Men det ser man så klart inte så här års!

I anslutning till gammal ekskog med inslag av hassel och en frodig allund i reservatets västra del finns källor och källflöden som utgör ett av Hallands finaste källområden.

Om ni någon gång är i Halland och i trakterna runt Falkenberg eller Ullared så passa gärna på och besök dalgång där naturreservatet Sumpafallen ligger. Här kan man vandra på promenadstigar längs den forsande ån, det finns ett vedskjul och på ett par ställen finns iordningsställda grillplatser.

Döda fallet vid Yngeredsforsen är ett annat utflyktsmål dit vi ofta återkommer åretas alla måander. Döda fallet - låter som titel på en halvusel kioskdeckare men det är en spännande plats. Vi brukar göra utflykt hit ett antal gånger om året. Det är inte så långt att köra, naturen är vacker och det finns massor att upptäcka och göra för familjens yngsta medlem, Moa! Kulturstigen som Askome hembygdsförening anlagt guidar er runt. Den ger en kraftfull lektion i historia. Skyltarna längs leden berättar en fantastiskt industrihistoria om Yngeredsforsen som under 1900-talets början var ett av Europas största kraftprojekt. Folket i Ätradalen har länge nyttjat vattenkraften i Ätran. Här finns "Döda fallet" med flottnings- och kvarnrännor, höga dammvallar och inte minst vackra natur.
Här kommer vägbeskrivning för den som önskar hitta detta smultronställe: Från Falkenberg kör mot Vessigebro, fortsätt vidare mot Askome och Gällared. Ligger längs med "Hallands vackraste väg". Alt. kör väg 154 mot Ljungby och ta av vid kyrkan mot Vessigebro.

Självklart finns det många andra härliga utflyktsmål i Halland. Kanske vandring till Danskafallen i Simlångsdalen utanför Halmstad eller varför inte ett besök till natursköna Virsehatt utanför Oskarström?

Virsehatt utgörs av ett gnejsmassiv som ligger utmed ån Sännans dalgång. På berget växer lövskog med dominerande inslag av ek och bok. Fredrik Ström beskriver i boken Halland - En litterär beskrivning Virsehatt på ett målande sätt: "Virsehatt ligger på Enslövs gärden som en kungakrona på en sammetsduk".

Virsehatt är avsatt som naturreservat för att bevara ett ädellövskogsklätt berg med omgivande hagmark, åkermark och lövskog för bland annat sällsynta växt- och djurarter och för friluftslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar