30.6.10

Ti'pi...men tji fick vi :)

Det började som en spontan manöver, vi skulle ha tjejkväll och sova i Indian Ti'pin på ängen i Kullaberg. Tre mammor och tre små tjejer, sovsäckar, filtar, grilla och mys...

Brisen blev svalare och molnen hopade sig i horisonten. Mysigt med åska tänkte vi (jag). Ungarna kurade ihop sig i slänten och tittade på skådespelet...Det var verkligen första parkett, som mest såg vi 8 blixtar på en och samma gång.

Sedan kom dropparna och de blev fler och större. Vi kurade i köket en stund men tog mod till oss och flyttade ut i tältet.


Tjejerna tyckte att det regnade på dem men vi mammor tyckte "sov nu ungar". - Men det regnar mycket på mig mamma! Hela min arm är våt....Snabbcheck, och ohhh yes, blött var det! Det lät verkligen dripp dropp på sovsäckarna och på 15 min hade det blivit ganska vått i Ti'pin. Repen i toppen ska normalt leda vattnet och elden i mitten gör att eventuellt regn hinner dunsta men vi eldade ju inte....Av erfarenheten blir man vis!

Hur våt blir man på 15 min * en natt? Beslut taget, vid halv tolv gick flytten in i "yoga och meditationssalen" på Andrum.

Vi bildade stjärna, höll varandra i händerna och ett par sånger och mycket fniss senare sov vi alla sex sött. Vilken härlig tjejkväll, den måste vi snart göra om - i Ti'pin!

29.6.10

Mycke på "G"...


Just nu händer det mycket i trädgården. Björnbären Thornless Evergreen blommar inte än men det gör mina Rubus "Tayberry" ovan desto mer. Det är en hybrid dvs. korsning mellan hallon och björnbär och det blir stora avlånga bär i mängder.

Mina Amreikanska blåbär blir både många och stora i år. Det trodde jag inte i våras efter den långa och hårda vintern, men fel hade jag till min och barnens stora glädje!

Jordgubbarna är gröna än men både de röda och vita smultronen äter vi flitigt av varje dag.

Och nu är all ny potatis skördad och vi satte faktiskt ett par nya hinkar med hopp om en sen skörd lagom till kräftskivan :)

Nu väntar vi på sommarhallonen och våra egna köksprimörer (morötter, sallad, rödbetor mm) ska växa och frodas. Vad är bättre än en solvarm, spröd morot som man kan "rulla ren" i morgondaggen och äta sprudlande färsk?

Dags för skörd...

I helgen var det med stor spänning så dags för årets första skörd av vår hemodlade potatis i hink och den var över förväntan. Knölarna var precis lagom stora, riktigt rena och dottern Moa rullade dem i gräset och åt dem råa, mums så gott! Mycket färskare nypotatis än så kan man knappast få :)

Sedan inmundigade vi sill, nubbe och nypotatis på terrassen där även rädisor, gräslöken och flädersaften var hemproducerat! Vilken underbar dag!

20.6.10

Dans för hållbart liv...

Vilken helg! Helgen den 18-20 juni deltog jag i Hållbart Liv! Festivalen här i Vessigebro, vilken otroligt upplevelse = ett riktigt gotte bord med workshops, föreläsningar, träningspass och massor av "prova på"aktiviteter. Vill hylla initiativtagarna, arrangörerena, funktionärerna och alla de som på ett eller annat sätt varit en del av Hållbart liv festivalen här i Vessigebro och Sörby. Vilket rikt, intressant och väl balanserat program och så många underbara upplevelser ni bjöd på. Min innerliga önskan och förhoppning är att detta var början på en tradition av årligen återkommande Hållbart liv festivaler. Jag höjer glaset och saluterar arrangörerena, ni gjorde ett fantatiskt arbete och bjöd på så mycket!

Afrikansk dans!


Den här dansen framförde dansarna Anette Cortese and Monica Stålbom på denna fantastiska dans i naturen ackompanjerade av Joakim Schakonat först på tvärflöjt och sedan trummor.





Bara vara min...


Äntligen har Moa fått sin efterlängtade kattunge och hon döpte den till Sara! Sara hittade vi på Trollekullas Jourhem. En dam hade hittat två tama kattungar ute i naturen och lämnat in dem på jourhemmet.

Nu har Sara flyttat hem till oss och dottern Moa sa att det var den lyckligaste dagen i hennes liv. Hela tiden sjunger och trallar hon "Bara vara min, rara Sara, bara vara min, rara Sara.....Delad glädje är dubbel glädje och hennes lycka är min lycka!


Avmaskad, avskabbad, mätt och utmattad av all lek slocknade så Sara på filten i fotöljen.

Trollekullas Jourhem hjälper de inte bara katter att få ett nytt hem, de har även kaniner, hundar och andra djur i behov av kärlek. Kika gärna in på deras hemsida: www.jourhem.hundmassage.net

18.6.10

Ti'piresning för hållbart liv!

Igår kväll gick dottern Moa, jag och grannens hund Molly på långpromenad. Den här gången mot Kullaberg och Andrum där det förberedelserna inför helgens ståndande Hållbart liv festival var i full gång. Det bjöds på Ti'piresning, vacker solnegång och härliga skratt (ok, knott oxå...).

Ti'pi tältet där Lotta och Lars kommer att bo under festivalen. Det kommer att hända mycket spännande under helgens Hållbart Liv Festival här i Vessigebro. Festivalen pågår 18-20 juni på Sörby naturhälsogård och Andrum. Läs programmet på www.hallbartliv. blogg.se

16.6.10

Visa vid midsommartid...

Det är mornar som den här, som den där magiska känslan infinner sig. Jag riktigt känner hur alla myter om älvor, näcken och troll får nytt liv. Jag vaknade kl 04.00 och satte mig på balkongen. Det var fuktigt, lite kyligt och alldeles tyst och stilla....Dimbankarna rullade genom Ätradalen och det var fuktigt, lite kyligt och alldeles tyst och stilla....Vilken underbar morgon! Så började jag nynna på...

Visa vid midsommartid


Du lindar av olvon en midsommarkrans
och hänger den om ditt hår.
Du skrattar åt mångubbens benvita glans,
som högt över tallen står.
I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn i långdans,
i språngdans på glödande järn.
I natt är du bjuden av dimman till dans,
där Ull-Stina, Kull-Lina går.

Nu tager du månen från Blåsbergets kam
att ge dig en glorias sken.
Och ynglen som avlas i gölarnas slam
blir fålar på flygande ben.
Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor,
där Ull-Stina, Gull-Fina bor.
I natt skall du somna vid Svartrama damm,
där natten och mossan är len

Text Rune Lindström

Musik Håkan Norlén

7.6.10

En Beauty Blogger award!


Jättekul! Mitt livs 2: a blogg award och denna gången från Tiina med bloggen Husprojekt Drömhus http://husprojektdromhus.blogspot.com/, tack gulliga Tiina! Jag tar med glädje emot denna utmärkelse & följer reglerna därefter.
1. Kopiera awarden på din blogg för att visa att du fått den.
2. Länka till den du fått den av dvs mig http://lyckaihalland.blogspot.com/
3. Länka till sju andra vars bloggar du inspireras av & gillar.
4. Berätta 7 saker om dig själv! obs..bilderna är överkurs ;)


Så sju saker om mig själv då...
Har valt händelser ur mitt "Ryska liv" under de 13 år jag bodde och arbetade i Ryska St. Petersburg därför att det är något som inte många i min vardag känner till.


1. Jag kan flytande ryska, jag t.o.m drömde på ryska. Пой цыгане, пой веселей пускай бокал вина звенит звончей, пусть рыдают цыгански голоса........

2. Jag har en gång 1998 cyklat mountainbike ut ur Ryssland utan både pass och visum (borde vara omöjligt). Den snälla gränspolisen tyckte jag var tokig och lovade släppa in mig i Ryssland igen 2 dygn senare även det utan pass och visum, vilket de gjorde = ännu mer omöjligt! men sant


3. Jag öppnade 1998 min egen restaurang "VALHALL" i korsningen "Svenska gatan"och Nevskij Prospect i St. Petersburg. Restaurangen finns kvar än idag och är vad jag kan förstå mycket populär.


4. Jag och en rysk väninna Tatyana Muchnick författade på uppdrag av American Express en skolbok i turism "TRAVEL & TOURISM" som idag används vid ett 50-tal gymnasieskolor i Ryssland.


5. Jag var kassör och festarrangör i Svenska Föreningen i St. Petersburg och fick motta en fin medalj under föreningens 90-års bal (jag var smal och vältränad på den tiden)!

6. Som svensk företagare i Ryssland blev jag inbjuden till konsert på Statliga Eremitage Teatern i St. Petersburg med anledning av besöket av deras Majestäter Kung Carl XVI GUstaf, Drottning Silvia och hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria och var mycket nervös över att behöva hälsa på dem alla. Även Anna Lind (längst till vänster) var där.

7. Jag har skjutit båda Kalashnikov, granatgevär, kört tank simulator och amfibibil på en hemlig rysk armebas 1992.
Men numera trivs jag bäst på landet i lugn och ro, älskar att odla lite, slappa på terrassen, avgudar åskoväder, är ordblind och stavar som en kratta (det har ni nog redan märkt), tycker om att fiska, plocka svamp och bär, då och då röker jag gärna ett pipstopp med en riktigt god tobak - en svaghet jag vet ;)


Detta är de 7 BLOGGAR som jag skulle vilja lyfta fram. Några av dem är rutinerade bloggare som jag inspireras av, några är nybörjare och dem vill jag uppmuntra att kämpa vidare, vissa bjuder på sig själva med både glädje och tårar och andra har inspirerar mig till insikt och en ändring av värderingar i livet.

http://minskattkammare.blogspot.com/
http://andrumvessigebro.blogspot.com/
http://rocotopeppers.bloggplatsen.se/
http://gitsgard.blogspot.com/
http://mylifeislikeahappyrose.blogspot.com/
http://miashage.blogspot.com/
http://sorbynaturhalsogard.blogspot.com/
.
Det finns så otroligt många fina och inspirerande bloggar och helst av allt skulle jag vilja skänka awarden till dem alla. Men det blir kanske fler tillfällen.

6.6.10

Maskot för framtalare...

Jag är nog mer än lovligt tokig. Idag var jag uppe på vinden och rotade bland julpyntet för att hitta min lilla ängel. Symbolen och maskoten för gruppen FRAMTALARE blev ju min julängel men den såg så "julig" ut så jag ville ge den en sommarprofil och så här "sommrig" blev den!

Ganska kul faktiskt, den ska få hänga med på upptäcksfärd både här och där året runt :)

Vill du bli en medlem i gruppen FRAMTALARE klickar du bara på bilden ovan, den är länkad dit.

Välkommen i gänget FRAMTALARE!

5.6.10

Så hälsosamt på landet...


Det är så mycket just nu på alla håll och kanter, håller på och utvecklar mitt företag
"Anna Åxman", jobbar fortfarande 85% som försäljnings & marknadskoordinatorHotel Tylösand också är det mycket socialt med skolaktiviteter, studenter mm. Kände att jag behövde göra "time out" i dubbel bemärkelse = slita mig från datorn och vila ute med min familj.

Sagt och gjort, åkte över till vännerna som driver Gits Gård (konferens & lanthotell strax utanför Falkenberg) och njöt med familjen av alla sinnen med sol, pool, frukt och sociala samtal som var som balsam för själen. Det var verkligen "Hälsa på landet" ur alla perspektiv.

Väl hemma startade jag en ny grupp på Facebook - FRAMTALARE. FRAMTALARE-
det motsatta till baktalare.

Saker hänger ihop i sina polariteter ett annat ord för motsatser.

Det är lätt att man baktalar, därför vill vi utveckla den andra sidan - att "framtala". Ett nytt ord inspirerat från grannarna i väst - Norge som skapat gruppen FRAMSNAKKERE!

Hjälp oss med att sprida denna attityd, alla tjänar på det!

Gör du gått får du gott tillbaka.Hjälp oss med att sprida denna attityd, alla tjänar på det!

Bli ett "FAN" och bjud in dina vänner att bli fans av FRAMTALARE (klicka på länken) så hjälps vi åt att sprida denna attityd!


Tack Git, Anna och Viggo för en underbar dag tillsammans på Gits Gård! Nu är batterierna laddade och jag tar nya tag.

1.6.10

En nyttig växt...

Nu fylls ängar, hagar och trädgårdar av dessa ludna "små" bollar och jag har för länge sedan gett upp kampen mot dem och tycker numera att de är vackra! Där till är de nyttiga.

De unga bladen passar utmärkt i sallader eller som jag senast hörde - bräsera bladen med lite grönsaksbuljong och servera med stekt fläskkotlett...tipset kommer direkt från kökschefen på Aqvavit i New York.
Eller varför inte göra maskrossirap? kan användas till pannkakor, på rostat bröd eller i brödbak. Har tom hör att den kan användas i pepparkaksbaket!

Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte:

"Jag lät alla mina maskrosor finnas,
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.

Men det är så skönt att sitta och minnas,
små solar i gräset när sommarn är slut..."

Maskrossirap
1 liter maskrosblommor
½ liter vatten
Koka tills blommorna sjunkit ihop. Sila i bärsil. Kläm gärna ur all vätska ur blommorna.
Häll vätskan i en kastrull och reducera till ca. 3 dl. Blanda i 5 dl råsocker eller honung.
Sjud på svag värme utan lock tills den har en sirapsliknande konsistens, om det behövs.
Förvara o glasburkar i kylskåp.
Effektivt mot hosta.

Maskrosvin
Det här vinet är rensande, lätt urindrivande och fungerar aptitretande.
_ 4 liter kokande vatten
_ 2 liter maskrosblommor, ta bort alla gröna delar
_ 1,5 kg socker
_ 125 g russin
_ Lite ingefära
_ Skalet av en citron
_ 15-25 g jäst
_ En bit vitt bröd
Häll det kokande vattnet över blommorna, rör om, täck över och låt stå i 3 dagar. Sila. Tillsätt de andra ingredienserna till den silade drycken, koka upp, rör om väl och låt svalna till
kroppstemperatur. Bred jästen på brödet och tillsätt det. Täck över och låt stå några dagar för
att jäsa. Sila och häll över i en dunk. Vinet kommer att vara klart om två månader.

På hemsidan "Hälsa och livskraft från naturen" – hittar ni många andra spännande naturrecept.

Lycka till!