23.7.10

After Beach

Duo Jag på scenen och publiken bänkar sig i slänten timmar innan After Beachen på Hotel Tylösands Solgården drar igång. Stämningen är helt otrolig.
Hela den här sommaren är faktiskt helt otrolig, den måste slå alla rekord. Det är fullt tryck på hotellet och alla restauranger, barer och nattklubb veckans alla dagar!

Igår var det Sunny Stand Up och klubb FIESTA på Leifs Lounge och kön till entrén bara växte och växte. Vilken stämning! Klackarna i taket :)

Nu håller vi tummarna för att det vackra och varma vädret håller i sig länge, länge!

18.7.10

Hajja vilken kämpe...

Kan knappast tro det är sant, men "lilla snuttan" Moa som för 4 veckor sedan inte kunder ta ett simtag utan flytdyna har idag tagit 2 nya märken. Brons & silver hajen blev det, helt otroligt vilken kämpe hon är.

"Jag bestämde mig i morse att jag skulle simma 100 meter mamma"!

I sommar har hon simmat ihop 7 märken! Undrar vad det blir härnäst med den attityden?

13.7.10

I väntan på...


För 2:a dygnet i rad har vi i väntan på det grymma åskovädret som aldrig tycks hitta till Vessigebro suttit i hängstolen på terrassen och roat oss med att trä solvarma smultron på långa grässtrån. Kan det bli mer Svensk sommar än så???

Utmärkt terapi och supermysigt men vart tog åskan vägen???

11.7.10

Lyckad "Shashlyk"...

Under sommarmånaderna blir vår uteterrass vårt vardagsrum och vi spenderar nästan all vår tid där. Vi läser, vilar, lagar mat och äter alla våra måltider på terrassen. Och grillar gör vi ofta men det är Leif som är husets grillmästare, jag står för förberedelser, marinader och alla tillbehören.

I går stod det Rysk "Shashlyk" på menyn, ett väl beprövat recept från mina år i Ryssland där Shashlyk nästan är som en nationalrätt. Många Ryssar vill ha Shashlyk gjord på lam eller griskött och gärna marinerat med citron och ettika men jag gillar de sötare varianterna. Karé som fått stå och dra i ett dygn i en marinad gjord på riktig honung, soya, grillkryddor, ingefära, salt, lök och pressad vitlök.

Till det åt vi grillad "gröna spett" med annanas, squash, Halloumi och körsbärstomater. Mums med ett glas väl kylt Rosévin till!

9.7.10

Kaffesump...

Köksträdgården måste inte vara en katt toalett! Med kattunge i trädgården så har jag i sommar haft mycket nytta av ett knep som min mamma lärde mig för många år sedan och det funkar hur bra som helst. Häll kaffesumpen i rabatter och odlingar och katterna skyr det som pesten = SANT! Dessutom fungerar det som "kompost" dvs. tillför bra näring till jorden!

8.7.10

Halländsk fläder & jordjubb...

Idag silade jag de två satserna med fläder- & vaniljsaft som jag satte i söndags och satte två nya satser. Den här gången smaksatte jag med Halländska jordgubbar!

En del av saften kommer jag att göra fläderblombalsamvinäger på, riktigt gott till allt från sallad till frukt! Men en del kommer jag att ge bort till vänner och långväga gäster.

Fläderblombalsamvinäger
Blanda 1 del outspädd fläderblomssaft med 2 delar vitbalsamvinäger.

Recept fläderblomssaft med jordgubb:

25 klasar fläderblommer
2 liter jordgubbar (mosas)
4 kg socker
100 gr citronsyra
4,5 liter vatten
4 citroner

Gör så här:

1. Klipp bort de gröna stjälkarna och tvätta citronerna (jag skalar dem, vill inte riskera besk smak) och skiva dem tunt.

2. Mosa jordgubbarna och varva med fläder, citron och socker i en stor hink.

3. Koka vatten och tillsätt citronsyra och rör om, häll sedan vattnet i hinken med övriga ingridienser.

4. Låt stå kallt i ca 4-5 dagar. Rör om då och då.

5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Jag rekommenderar att man förvarar saften på mörka flaskor och kallt. Vill man ha saft en längre tid kan man med fördel frysa in den i burkar/flaskor eller tillsätta 3 kryddmått Atamon.


6.7.10

Stolt mamma...

Lyckan är total för idag har Moas SILVERGRODA fått sällskap av en SILVERFISK!

För 2 veckor sedan kunde Moa inte simma annat än "hundsim" i grund bassäng men efter 2 veckor på simskolan här i Vessigebro tog Moa igår sitt första märke SILVERGRODAN. Hon fick blodad tand och så idag simmade hon upp och klarade SILVERFISKEN = hoppa i från kanten av bassängen på det djupa och simma 25 meter bröstsim.


Nu är hon taggad till 1000 och har redan börjat träna på guldgrodan. Vet inte vem som är stoltast, Moa eller jag!

Blåbandad jungfruslända Calopteryx virgo

Idag hade jag lyckligt vis kameran till hands när jag tittade förbi min tilltänkta "äng" som jag sådde i slänten bakom huset förra våren och där satt den, den blåbandade jungfrusländan (en hane) Calopteryx virgo! Så vacker!

4.7.10

Äkta Halländsk Flädersaft...

Välkomnade dagens väderomslag och passade på att sätta ett par satser med äkta Halländsk Flädersaft a la Kullaberg (plockade fläderblommorna där under morgonpromenaden). Mina egna fläderbuskar är fortfarande för små för att ge något.


Förra året satte jag en blodfläder (Sambucus nigra 'Black Lace'), en nyhet och efterlängtat komplement i floran på tomten. Blodflädern är en robust sort med exotiskt utseende liknande japanska lönnar. Ljusrosa, citrondoftande blommor. Den ska ge rikligt med blommor och svarta bär och en svagt rosa saft. Längtar!


Saften gjorde jag på min mormor Gunhilds gamla recept dvs.

55 klasar fläderblommer
4 kg socker
4 citroner
100 gr citronsyra
4,5 liter vatten
Man kan smaksätta med kanelstång eller som jag gjorde idag men vanilj stång.

Gör så här:

1. Klipp bort de gröna stjälkarna och tvätta citronerna (jag skalar dem, vill inte riskera besk smak) och skiva dem tunt.

2. Varva fläder, citron och socker i en stor hink.

3. Koka vatten och tillsätt citronsyra och rör om, häll sedan vattnet i hinken med flädern.

4. Låt stå kallt i ca 4-5 dagar. Rör om då och då.

5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Jag rekommenderar att man förvarar saften på mörka flaskor och kallt. Vill man ha saft en längre tid kan man med fördel frysa in den i burkar/flaskor eller tillsätta 3 kryddmått Atamon.

Om ett par dagar ska jag sätta två nya satser med saft och då kombinerad med en eller två andra spännande sommarsmaker...