28.8.11

Flugår?


Ja inte är det blåbärs år i år men kanske flugår? Jag får snart spel på alla dessa flugor som invaderar huset!!! Inte bara de vanliga små husflugorna som vanligt vis dras till taket utan den senaste veckan är det de här, något större och grönskimrande flugorna som tagit över terrorn. De är betydligt ettrigare och låter så mycket mer...

Tro det eller ej men jag tror jag eliminerar mellan 20-30 flugor per dygn och då främst i köket. Det är så ÄCKLIGT med dessa flugor i och på allt för att inte tala om LJUDET!!! Har flugremsor i alla fönster, flugfångare i taket etc men vad hjälper det? Mest bananflugor, knott och "långbenar" som fastnar i dem...Så i början av sommaren investerade jag i inte mindre än 5 flugsmäckar, en för varje rum och det är nog än det mest effektiva men sedan måste man sanera bort alla offer för smäcken från bänkar, golv, hyllor...

Har dock ett knep för att hålla sopkärlet fritt från fluglarver. När soptunnan är tömd så spola ur den och stryk insidan med ammoniak, det hjälper verkligen! Undrar om det finns ett lika effektivt men miljövänligt sätt att slippa flugorna inne?

25.8.11

Skitgöra...

Så nu går jag här och blänger på taket, lampor, köksluckor, fönsterkarmar, ja tom datorskärmen är en fluglatrin! Samma tråkiga skitgöra varje höst, tvätta bort fluglort ÖVER ALLT!!!! Men med tanke på hur många flugor jag har förintat denna sommar (en natt 26 flugor bara i kökstaket) så måste jag säga att de varit "måttligt nödiga", kunde ju alltid ha varit värre eller?

Då återstår frågan, vad är enklast? Tvätta taket, måla om taket eller muta sonen att göra skitgörat?
Tid är pengar så jag provar mutmetoden i kväll och funkar inte det så testar jag plan "B" och fjäskar för "någon" som kan måla :)

24.8.11

Nattfly...

Har inte en aning om vad den här lilla nattfjärilen är för någon men den och många andra verkar ta över huset om kvällarna. Just den här hittade jag på badrumsspegeln igår kväll!

Dottern Moa hittade en söt lurvig orange larv i förra veckan och tog med den hem, stoppade den i sitt smyckesskrin och nästan på stubinen började den fälla sin ludna päls och använda som material för att förpuppa sig!!!! Tänk, den blev till puppa mitt framför ögonen på oss!

Ville så klart veta hur länge vår gäst planerar att stanna så jag googlade lite och kom fram till att gästen stannar till våren. Det verkar vara en Lönnaftonfly och den övervintrar för att bli en fjäril till våren. Här är Moas larv just som den börjar skapa sin puppa!





19.8.11

Färdig pumpat?

Fy 17 så dåligt! Inte ofta jag blir arg men nu är jag mer än så, jag är ursinnig på Statoils dåliga service, ur kasst! I flera dagar har Statoilpumpen i byn krånglat vad det gäller etanolen. Trots att jag hade brådis till jobbet i morse stannade jag till vid skylten med texten "Felanmälan och information ring kundservice ". Numret 020-333 123 ledde mig till en telefonsvarare med 5 val, ironiskt nog var inget av dem FELANMÄLAN! Jag valde 4:an, verkade som ett bra val men bara för att få höra att "du vet väl att du kan använda våra internet tjänster, det är många som ringer nu bla bla bla i kön..." Ursäkta mig men vad är det då för mening med en stor skylt vid pumpen där de uppmuntra kunder att ringa och felanmäla? Ska inte ett sådant nummer leda direkt till dem man felanmäler till?

Jag körde till Shell och tankade. Tror bestämt att jag ska byta kort till Shell, eller varför inte ha både hängslen och livrem dvs kort till både Statoil och Shell?

Doft av porter & dill

Så är det igång igen, huset fylls av doften av årets kräftkok! 10 kg dagsfärska havskräftor väntar på att få bada i lag av porter, dill och buljong på nässlor och en massa annat gott. Som vanligt är det Leif med lite "själp" av Moa som står för den ansvarsfulla uppgiften. Moa som för övrigt varit hos doktorn idag och fått bekräftat att hennes fula sår är SVINKOPPOR...blir antibiotika till kräftorna i år för hennes del. Vi övriga får hoppas att alcogel för utvärtes bruk och måttliga mängder av sprit för invärtes bruk håller kopporna på avstånd.

Receptet är lite känsligt, ärvt i generationer med på ett ungefär:
10 kg havskräftor
mängder av grovt havssalt
några liter porter
socker efter tycke och smak
nässlor & lök till buljongen
ca 30 dillkronor

Sedan får de stå kallt över natten och gotta sig i lagen. I morgon dekorerar vi och fixar alla små lyxiga tilltugg som vi ska bjuda på. Men nu ska jag ut i regnet och leta rönnbär för det vill jag ha till dekoration så klart!

14.8.11

Goda former :)

Som Toma Hanks sa i filmen Forrest Gump; "Livet är som en ask choklad, man vet aldrig vad man får" och lite så är det när vi varje dag nu plockar några morötter ur vårt eget land. Vi blandade vilt av 4 sorter (gula, vita, orange och purple haze). Vi vet aldrig vilken färg eller form moroten vi drar upp har.

Även ett bra sätt för barn och oss själva att lära oss respekt för maten. I affären är alla grönsaker näst intill perfekta i färg och form men en kurvig gurka eller lustig morot smakar minst lika gott som en spikrak...Undrar vad vi ska dra upp för former idag?


13.8.11

Läckert!


Visst är det läckert, mitt nya tenntrådsarmband (tenntråd på äkta renskinn och knapp av horn) som min duktiga vän Anna WintherÅkerholmen Design & Butik har gjort. Även min älskade Leif har beställt ett armband som igår blir klart så det blir eventuellt en tur mot Ullared i morgon. Anna har en liten gårdsbutik strax utanför Källsjö. En helt underbar liten butik, jag ville ha nästan ALLT jag såg, hemmagjorda sylter, vackra tavlor, presentartiklar, marmelader, vackra korgar som hon själv flätat av ekologiskt odlad pil som de själv odlar på Åkerholmen. Även färden dit är vacker, slingrande små vägar genom lövskog och förbi sjöar. Ett utmärkt utflyktsmål om man tex letar present och vill ge bort något unikt och handgjort! Kika gärna in på hennes hemsida om du vill veta mer www.akerholmen.com

9.8.11

Surt saltvatten...

Så var det överstökat, familjens årliga inmundigande av ostron....Usch, fy, smakar surt saltvatten tycker jag som dock i år vågade tugga lite försiktigt på denna dallriga massa. Men Leif och barnen tycker det är mer än ok!

Niklas som i sommar stått som 2:a reserv på sitt förstahandsval - Natur fick i förra veckan besked att han kommit in. Hurra! Det skulle vi så klart fira så i söndags åkte vi ner till Bettans Bar i Tylösand. Leif som älskar ostron beställde som förrätt in ett fat med blandade Marenne och Normandie whitepearl ostron. Jag fegade med ett ostron och en liten laxtartar...

Sedan blev det sushi, barnen beställde vars en skaldjurstallrik med bla ostron och hummer. Till min stora förvåning visade det sig att barnen föredrog ostron och blåmusslor varför jag och Leif fick vars en halv hummer som "dessert".... Inget ont som inte har något GOTT med sig :)

6.8.11

Alla slag...

Jag fixade aldrig det på proven i skolan, våra fyra sädesslag...Kanske är det lättare om man är uppvuxen på landet? Men jag tar igen svunnen tid och minus i betygen för i sommar har jag och dottern Moa tagit låååånga promenader runt i de Halländska fälten och om och om och om igen tragglat våra fyra sädesslag.

Kan du dem?

Havre, råg, vete och korn och jag har lärt mig ett eget knep att komma ihåg. Havre har sitt eget utseende, vete inga spröt, korn längst spröt =flest stavelser...Ok, kanske inte så enkelt för dig men det funkar för mig!

3.8.11

Pärlemormoln eller?

Ja, det verkar faktiskt så! Efter ännu ett underbart kvällsdopp på en av våra många vackra sandstränder här i Halland (Långasand den här gången) tvärbromsade jag mitt på den smala grusvägen och blockerade trafiken som kom i motsatt riktning för att fånga den här för mig ovanliga kvällshimlen. Har aldrig sett dess like så la upp bilden på facebook och frågade runt. Pärlemorhimmel föreslog en dam och när jag googlede på det och såg bilderna så vågar jag nästan påstå att det faktiskt är så. MEN, enligt smhi och alla möjliga andra källor så ska dessa ovanliga fenomen främst uppstå i norr. Men i övrigt verkar det kunna stämma, att de uppstår vid skymning när solen ligger under horisonten mm

Har fotat en hel del himlar och molnformationer i sommar så kanske blir ett "molntema" här framöver :)